Afscheidswaden

voor een persoonlijk en liefdevol afscheid

De keuze voor een lijkwade

Een lijkwade als alternatief voor een kist.

Er wordt vaak nog gedacht dat de enige manier om een dierbare te begraven of te cremeren in een kist is.

Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Er ontstaat een groeiende behoefte aan een vervanging of een alternatief voor de traditionele houten kist zoals we die kennen. Hierbij kun je denken aan een gevlochten mand van wilgen, een kist van bamboe of zelfs van karton, een ecologische begrafenis, maar ook aan een lijkwade of afscheidswade.

Redenen om voor een Afscheidswade te kiezen.

De redenen waarom mensen liever kiezen voor een afscheidswade in plaats van een traditionele kist lopen sterk uiteen. De één kiest hiervoor omdat men het milieu niet te zwaar wil belasten, de ander vind het idee om in een kist te liggen niet prettig. Een reden kan ook zijn dat men een traditionele begrafenis niet passend vindt bij het karakter van de overleden persoon en om die reden een andere begrafenis wil. Ook kan men het persoonlijker en toegankelijker vinden om afscheid te nemen als de overledene in een mooie doek ligt.

Wettelijke regels.

De regels ten aanzien van een begrafenis zijn verruimd. In de Wet op de Lijkbezorging uit 1991 wordt het de nabestaanden niet verplicht de overledene te begraven of te cremeren in een kist.

Hoewel een kist dus niet wettelijk verplicht is, gelden er wel regels voor het omhullen van het lichaam tijdens de uitvaart:

De overledene moet helemaal bedekt zijn. Voor de materialen waarmee de overledene bedekt wordt geldt, dat ze afbreekbaar zijn en zo min mogelijk het milieu belasten.Toepassing van kunststof en metalen is niet toegestaan.

Het omhulsel waar de overledene in ligt, moet op het doel van begraving zijn afgestemd.

Een overledene moet hygiënisch vastgehouden kunnen worden tijdens het vervoer naar de begraafplaats of het crematorium. Hiervoor kan een draagbaar worden gebruikt. Ook kunt u er voor kiezen om toch, na het opbaren, de overledene mét de afscheidswade in een kist te leggen.

Er zijn crematoria die een overledene zonder kist om praktische redenen niet kunnen accepteren. Bij sommige crematoria gelden eigen regels voor bepaalde materialen. Informeert u bij het crematorium wat mogelijk is of vraag uw uitvaartondernemer om voor u te informeren.